پنجشنبه 9 خرداد 1387

نگاه آماری به هفتمين دوره ليگ برتر فوتبال ايران، مهدی زعيم زاده، بی بی سی

ليگ برتر ايران در شرايطی با قهرمانی پرسپوليس به پايان رسيد که در شش دوره قبلی، اين ليگ شش قهرمان مختلف را به خود ديده بود.

پرسپوليس، سپاهان، پاس، فولاد، استقلال و سايپا تيم هايی هستند که موفق شده اند در شش سال گذشته قهرمانی در ليگ برتر ايران را جشن بگيرند و قرمزهای تهران با قهرمانی اخيرشان توانستد با دو قهرمانی به پر افتخارترين تيم ليگ حرفه ای ايران تبديل شوند.

اگر قهرمانی در ليگ منطقه ای سال ۱۳۵۰، دو بار قهرمانی در جام تخت جمشيد و چهار قهرمانی جام آزادگان را به اين دو قهرمانی اضافه کنيم، پرسپوليس با ۹ قهرمانی پرافتخارترين تيم در ليگ ايران به شمار می رود. استقلالی ها با شش قهرمانی دوم هستند، پاس تهران و سايپا به ترتيب پنج و سه بار قهرمانی ايران را جشن گرفته اند، فولاد خوزستان و سپاهان اصفهان هم ديگر تيم هايی هستند که سابقه قهرمانی در ليگ را دارند. پرسپوليس شش سال بود که به هيچ افتخاری نرسيده بود و امسال بالاخره اين طلسم را شکست.

بهترين و بدترين، متعلق به شهرستانی ها

بهترين خط حمله ليگ هفتم به تيم نهم جدول تعلق دارد. استقلال اهواز با ثبت ۶۱ گل حتی از تيم های بالای جدول هم بيشتر گل زده است. بعد از اين تيم پرسپوليس و سپاهان با ۵۵ و ۵۳ گل زده قرار دارند. جالب اين که بهترين خط دفاعی نيز به چهار تيم اول جدول تعلق ندارد، بلکه پاس همدان در اين زمينه بهترين عملکرد را از خود به جا گذاشته است. همدانی ها در ۳۴ ديدار تنها ۲۸ گل دريافت کردند. بدترين خط دفاعی و حمله نيز در اختيار تيم انتهای جدول است. شيرين فراز در ۳۴ بازی اش ۲۵ گل زد و ۵۹ گل خورد.

در مجموع ۳۰۶ بازی ليگ هفتم، ۷۱۹ گل رد و بدل شد. ميانگين ۲.۳۵ گل برای هر بازی، ميانگين قابل قبولی محسوب می شود و به استانداردهای بين المللی نزديک است. پرسپوليس با ۱۸ برد و شيرين فراز با تنها سه پيروزی، بيشترين و کمترين برد را به دست آوردند. بيشترين باخت متعلق به شيرين فراز و نفت با ۱۹ باخت است. پرسپوليسی ها هم با پنج باخت کمتر از همه باختند. در زمينه کسب تساوی نيز پاس همدان به عدد ۱۶ رسيد و رکوددارشد. استقلالی ها هم با پذيرش ۱۳ باخت و قرار گرفتن در رتبه سيزدهم به بدترين نتيجه تاريخ خود دست پيدا کردند.

باز هم آقای گل مشترک

محسن خليلی و هادی اصغری، مهاجمان پرسپوليس و راه آهن با به ثمرساندن ۱۸ گل به صورت مشترک آقای گل ليگ شدند. فصل قبل هم ليگ ايران دو آقای گل داشت و دنی اولروم‌ (ابومسلم)‌ و مهدی رجب زاده (ذوب آهن) با ۱۷ گل به اين عنوان رسيده بودند. خليلی و اصغری در ۳۴ بازی ۱۸ گل زدند ، به صورت ميانگين ۰.۵۳ گل برای هربازی.

اگر نگاهی به ميانگين گلزنان برتر ليگ های اروپايی داشته باشيم به اين نتيجه می رسيم آقای گل های ايران ميانگين قابل توجهی از خود به جا نگذاشته اند. کريستيانو رونالدو، آقای گل ليگ برتر انگليس در هر بازی ۰.۸۲ گل زده، دانيل گويسا، مهاجم مايورکا با ميانگين ۰.۷۱ گل زده آقای گل لاليگا شد، عنوان آقای گلی ليگ ايتاليا هم به الساندرو دل پيرو با ۰.۵۵ گل رسيد. در ساير ليگ های اروپايی نيز آقای گل ها در هربازی بيشتر از خليلی و اصغری گل زده اند.

البته بازهم آمار مهاجمان پرسپوليس و راه آهن بسيار بهتر از ساير مهاجمان است. چرا که بعد از اين دو، ابراهيم توره (پيکان) و روح الله بيگدلی (‌استقلال اهواز) با ۱۳ گل زده در رده دوم جدول گلزنان ديده می شوند. در مجموع هفت دوره ليگ برتر رضا عنايتی، مهاجم سابق تيم های ابومسلم و استقلال با ۸۰ گل زده در صدر قرار دارد و فريدون فضلی با ۶۷ گل در تعقيب اوست. در اين فصل رضا ناصحی با دادن ۱۳ پاس گل، عنوان گلسازترين بازيکن را به دست آورد.

خوش اخلاق ها و بد اخلاق ها

در اين فصل ليگ برتر ۹۸ بازيکن از زمين اخراج شدند که در اين ميان راه آهنی ها با دريافت ۱۱ کارت قرمز بيشترين اخراجی را به جا گذاشتند. البته بد اخلاق ترين تيم شيرين فراز بود، با دريافت ۱۰ کارت قرمز و ۸۲ کارت زرد. استقلال اهواز هم با چهار کارت قرمز و ۴۴ کارت زرد خوش اخلاق تر از بقيه بود.

در بين بازيکنان نيز بدرا آلوجا کيته از شيرين فراز کرمانشاه با دريافت يک کارت قرمز و ۱۳ کارت زرد به عنوان خشن ترين بازيکن معرفی شد. بايد به آمار مجتبی شيری، مدافع استقلال اهواز هم اشاره کرد. او تنها بازيکن ليگ برتر بود که در تمامی ۳۴ هفته ليگ به طور کامل بازی کرد.

ابومسلم ميزبان موفق

پرسپوليس هم بهترين تيم دور رفت بود و هم بهترين تيم دور برگشت. در دور رفت بعد از پرسپوليس ۳۶ امتيازی، سپاهان و صباباتری بيشترين امتيازها را جمع آوری کردند و در دور برگشت ذوب آهن با کسب ۲۹ امتياز به همراه پرسپوليس بيشترين امتيازها را به دست آورد، البته تفاضل گل پرسپوليس بهتر از ذوب آهن بود.

دو تيم شهرستانی مس کرمان و ابومسلم خراسان نيز با کسب ۲۸ امتياز از تيم های موفق دور برگشت بودند. در دور رفت پگاه (۱۱ امتياز) و شيرين فراز کرمانشاه (۱۵ امتياز) بدترين ها بودند و دور برگشت شيرين فراز و ملوان با به دست آوردن ۶ و ۹ امتياز بدترين ها به شمار می روند. جالب اين که ملوان در پايان دور رفت چهارم شده بود.

بايد به آمار استقلال تهران هم اشاره کرد. اين تيم در دور برگشت پانزدهم شد. ابومسلم، موفق ترين ميزبان بود. مشهدی ها در خانه شان ۳۹ امتياز اندوختند. اين در حالی است که آنها در خارج از خانه تنها ۱۱ امتياز به دست آوردند. پرپسپوليس نيز خطرناک ترين ميهمان بود. قرمزها ۲۸ امتياز از ميزبان هايشان گرفتند، البته نبايد اين نکته را فراموش کرد که بازی هايی که پرسپوليس ميهمان تيم های تهرانی بوده هم در آزادی برگزار شده است. شيرين فراز هم بدترين تيم در خانه (۱۰ امتياز) و هم در خارج از خانه (۱۱ امتياز) به شمار می رود. صنعت نفت آبادان (۱۸ امتياز) و مقاومت سپاسی شيراز، پگاه گيلان و استقلال تهران (۲۰ امتياز) از ديگر تيم های ضعيف در خانه بودند.

تبليغات خبرنامه گويا

advertisement@gooya.com 

نيمکت های متزلزل

از جمع ۱۸ تيم ليگ برتر تنها شش تيم پرسپوليس، پاس همدان، برق شيراز، مقاومت سپاسی شيراز و ملوان انزلی مربی خود را تغيير ندادند و نيمکت ۱۲ تيم با تحول روبرو شد. در اين ميان تيم شيرين فراز رکوددار بود و روی نيمکت اين تيم ۶ سرمربی نشستند.

غلام پيروانی در هفت دوره گذشته ليگ برتر حضور داشته و در تمامی ادوار هم سرمربی مقاومت سپاسی شيراز بوده است. او در اين زمينه يک رکورد قابل توجه خلق کرده است. البته با توجه به پيوستن غلام پيروانی به ابومسلم، او در فصل بعد با تيم جديدش به حضور در ليگ برتر ادامه می دهد. پيروانی تا به حال در ۲۰۲ ديدار ليگ حرفه ای مربيگری کرده است.

دنبالک:
http://news.gooya.com/cgi-bin/gooya/mt-tb.cgi/37068

فهرست زير سايت هايي هستند که به 'نگاه آماری به هفتمين دوره ليگ برتر فوتبال ايران، مهدی زعيم زاده، بی بی سی' لينک داده اند.
Copyright: gooya.com 2016