تهران، خبرگزاري جمهوري اسلامي ۸۴/۱۲/۲۷
سايت فوتبال گل مطلبي با عنوان معرفي تيم ملي فوتبال ايران منتشر ساخت كه در مقدمه آن آمده است: طي چند سال گذشته، ايران در كنار كره جنوبي و ژاپن يكي از قويترين تيمهاي فوتبال آسيا بوده است.
به نوشته اين سايت، سالهاي متمادي ايران بهترين تيم فوتبال آسيا شناخته ميشد تا اينكه جنگ ايران - عراق آغاز گرديد كه هشت سال به طول انجاميد و همه چيز از جمله فوتبال را در دو كشور دگرگون كرد.
جنگ در سال ۱۹۸۸خاتمه يافت اما سالها طول كشيد تا ايران دوباره بتواند جايگاه خود را در ميان بهترين تيمهاي فوتبال آسيا بازيابد.
در ادامه اين گزارش آمده است:
تيم كنوني ايران تقريبا بهترين تيم در تاريخ اين كشور است. بيش از نيمي از يازده بازيكن اصلي، در بهترين ليگهاي اروپايي بازي ميكنند يا سابقه بازي در اين ليگها را دارند. انتظارات از تيم ملي در ايران بالاست.
عليرغم اينكه جايگاه اين تيم در رديف سوم گروه چهارم مرحله نخست رقابت هاي جام جهاني بعد از پرتغال و مكزيك تصور ميشود، بسياري از ايرانيان معتقدند تيم كشورشان توانايي صعود به مرحله يك هشتم نهايي را داراست.
** وضعيت تيم ايران:
در طول سه سال گذشته، "برانكو ايوانكوويچ" سرمربي كروات تيم ملي فوتبال ايران از شمار معدودي از بازيكنان براي ديدارهاي مهم و رسمي استفاده كرده و ترجيح داده چهرههاي جوان را وارد تيمش نكند. گرچه اين بدين معناست كه بازيكنان تيم اكنون شناخت نسبتا كاملي از يكديگر دارند، اما مصدوميت يكي از آنان نيز ميتواند به كليت تيم لطمه بزند.
مهدي مهدوي كيا (هامبورگ)، فريدون زندي (كايزرسلاترن)، علي كريمي (بايرن مونيخ) و وحيد هاشميان (هانوفر) در ليگ دسته اول باشگاههاي آلمان بازي ميكنند. همين امر يعني احساس حضور در خانه، امتيازي مهم براي تيم ملي فوتبال ايران در طول رقابتهاي جام جهاني ۲۰۰۶محسوب ميشود.
** درون دروازه
"ابراهيم ميرزاپور" مدعي بيچون و چراي پيراهن شماره يك تيم ايران است. او سرعت عكس العمل بالايي دارد گرچه در حال حاضر در مهار كردن توپ هاي بلند ضعيف نشان داده.
** دفاع
"يحيي گل محمدي" و "رحمان رضايي" در پست راست و چپ ميانه دفاع ايران كاملا مسلط بازي ميكنند گرچه يحيي ۳۴ساله تاكنون نشانههايي از افول عملكرد خود را نيز نشان داده است.
رضايي سه سال جوانتر است و تقريبا بهترين مدافع فوتبال ايران محسوب ميشود. وي در دو سال گذشته تقريبا در ۹۰درصد بازيهاي تيم مسينا حضور داشته و اغلب از آغاز تا پايان مسابقه بازي كرده است. عملكرد او در باشگاه، هواداران را واداشته تا لقب "منشي دفاع" يا "قالي پرنده" به او بدهند.
رضايي در بازي هوايي قوي است و در شرايط سخت مسابقه، خونسرد است و به ندرت اشتباه ميكند.
در سمت راست، "حسين كعبي" مدافع ۲۰ساله قرار دارد كه جاي او در تركيب اصلي محفوظ است. او سرعت بالايي دارد و از نظر تكنيكي بازيكن قدرتمندي است اما ريز قامت است كه شايد نقطه ضعفي مقابل مهاجمان بلندقامت باشد.
بااينكه مهدوي كيا در اين پست در تيم هامبورگ عالي كار كرده، ظاهرا برانكو تمايلي براي چشم پوشي از مهارتهاي تهاجمي وي به جاي توانمندي دفاعي او ندارد. كعبي در حمله نيز بسيار موثر است و با مهدوي كيا و كريمي ارتباط خوبي برقرار ميكند. حركات اوورلپ او با مهدوي كيا ميتواند باعث بازشدن دفاع حريفي شود كه او را دست كم گرفته است .
وضعيت جناح چپ دفاع ايران تاحدي نامطمئن است. محمد نصرتي و ستار زارع در اين سمت بازي ميكنند كه هيچ كدام از آنها ذاتا چپ پا نيستند. در مورد زارع اين مشكل بويژه هنگام شركت در حمله نمود بيشتري دارد.
نصرتي در باشگاه پاس تهران، در دفاع وسط بازي ميكند و هرگز در سمت چپ دفاع تيم ملي كاملا مسلط و راحت نبوده.
** ضربههاي آزاد
تيم ايران براي زدن ضربههاي آزاد، گزينههاي مختلفي دارد. مهدوي كيا، زندي و نكونام در زدن اين ضربات بسيار مهارت دارند. دايي نيز هنوز مدعي زدن ضربههاي آزاد است.
** خط مياني
قويترين جناح در تركيب تيم ملي فوتبال ايران، خط مياني است. مهدوي كيا در سمت راست، علي كريمي و جواد نكونام در وسط و فريدون زندي در چپ، تركيب كامل و بينقصي را ميسازند كه به يك اندازه ميتواند در دفاع و حمله موثر باشد.
برانكو روي نيمكت نيز مهرههايي مثل محمد علوي يا مجتبي جباري، آندرانيك تيموريان و محرم نويدكيا را دارد.
ستاره اين گروه بدون شك علي كريمي هافبك بايرن مونيخ است اما متاسفانه او از ناحيه پاي راست دچار مصدوميت شده و تا پايان ماه آوريل قادر به بازي نيست. بهبود او در زمان مناسب تا شروع رقابتهاي جام جهاني اهميت زيادي دارد.
تماشاي بازي كريمي در دوران سلامت او، بسيار سرگرمكننده است. يكي از نقاط ضعف او بيعلاقگي به شركت در كارهاي دفاعي و محو شدن از جريان بازي بود كه ظاهرا از وقتي به بايرن مونيخ ملحق شده، به نحو چشمگيري بازي دفاعي خود را بهبود بخشيده و در زمين موثر تر ظاهر ميشود.
"جواد نكونام" بازيكني كه حضور در تيم ملي را در نقش هافبك دفاعي تحت نظر "ميروسلاو بلازوويچ" سرمربي سابق تيم ايران شروع كرد، در اين مدت به يك بازيساز تبديل شده است. وي اكنون يكي از بهترين هافبكهاي فوتبال ايران است. با اينكه مهارت و تجربه بالايي دارد، در مصاف با تيمهاي اروپايي كه فرصت و فضاي زيادي ندارد، متزلزل نشان داده. سال گذشته او پيشنهاد باشگاه كايزرسلاترن آلمان را رد كرد و در عوض به ليگ امارات ملحق شد كه شايد از انتخاب خود پشيمان شود.
"مهدي مهدوي كيا" ۲۹ساله، يكي از كليديترين بازيكنان تيم ايران است. وي فوتبال حرفهاي را در پست مدافع در تيم پرسپوليس تهران آغاز كرد و در تيم ملي به پست هافبك انتقال يافت كه اكنون مهره ثابت اين جناح است.
او بازيكن سرعتي و متخصص زدن شوتهاي مرگبار است. مهارت پاسكاري، او را به بازيكني كليدي در حملات تيم تبديل كرده كه تعامل بسيار خوبي با كعبي و كريمي دارد.
"فريدون زندي" بازيكني كه از مادر آلماني و پدر ايراني متولد شده، فوتبال را در آلمان آموخت. او نيز بازيكن موثري در تركيب تيم ايران است كه از مهارت بازيسازي و دفاعي فوقالعادهاي برخوردار است.
advertisement@gooya.com |
|
** مهاجمان
"علي دايي" بهترين گلزن ملي پوش تاريخ فوتبال، يكي از دو پست حمله را تحت سلطه دارد. دايي با اينكه ۳۷ساله است و سرعت او به ميزان قابل توجهي افت كرده، هنوز از اغلب مهاجمان ايراني برتر است با اين وصف كندي حركات او هنگامي كه در فضاي خالي صاحب توپ ميشود، به وضوح خودنمايي ميكند.
زوج دايي، "وحيد هاشميان" است. او با اينكه امسال براي تيم باشگاهي اش گلهاي زيادي نزده، در تيم ملي ايران بسيار موثر نشان داده است.
هاشميان ۲۹ساله در اوج آمادگي بدني قرار دارد و فضاي زيادي را تحت پوشش قرار ميدهد. او از مهارت فوقالعادهاي در پاسكاري برخوردار است و وقتي صاحب توپ است، بازيكن خالي را با تيزبيني، شكار ميكند.
هاشميان وقتي به تنهايي در نوك حمله قرار ميگيرد، بهتر گلزني ميكند اما با حضور دايي، ناگزير است در سمت چپ قرار گيرد.
بعد از دايي و هاشميان، آرش برهاني ۲۳ساله قرار دارد. او فوقالعاده چابك و سرعتي است و مهارت بالايي در كار با توپ دارد اما هنوز در ضربات تمامكننده ، اعتماد به نفس لازم را ندارد.
** سرمربي
برانكو ايوانكوويچ سرمربي ۴۲ساله اهل كرواسي، از اكتبر ۲۰۰۳هدايت تيم ملي را برعهده گرفت.
وي نخستين بار در سال ۲۰۰۱به عنوان دستيار ميروسلاو بلازوويچ به ايران آمد كه نتوانست تيم ايران را به جام جهاني ۲۰۰۲برساند.
ايوانكوويچ با قهرماني ايران در بازيهاي آسيايي سال ،۲۰۰۲شروع خوبي داشت و با معرفي چهرههاي جوان، ايجاد روحيه تيمي و متقاعد كردن هاشميان به شكستن اعتصابش، بسياري را شگفت زده كرد.
با تمام اين اوصاف، برانكو بويژه بعد از صعود تيم به جام جهاني آلمان، از رويارويي با رسانههاي جمعي دوري ميكند و تمايلي نسبت به استفاده از چهرهاي تازه براي قدرتمند كردن نيمكت تيم يا حتي ارايه فرصتي به بازيكنان ذخيره براي كسب تجربه در بازيهاي دوستانه، ندارد.
سيستم مورد علاقه برانكو ۴- ۲- ۳- ۱است و گاهي از سيستم ۴- ۴- ۲ استفاده ميكند. تاكتيكهاي او كه در دو سال اول مربيگري تازه و موثر بودند، اكنون كاملا تكراري و قابل پيش بيني شده. بسياري از حريفان آسيايي تيم ايران بويژه كره و ژاپن، در ديدارهاي اخير خط حمله اين تيم را خنثي كردهاند كه به اعتقاد بسياري ناشي از ضعف خلاقيت در تاكتيكهاي برانكو است.
تيم ايران در گروه چهارم رقابتهاي جام جهاني ۲۰۰۶با پرتغال، مكزيك و آنگولا همگروه است.