خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: ورزشي - فوتبال
پنجاه و پنجمين كنگره فدراسيون جهاني فوتبال (فيفا)، براي نخستين بار در قارهي آفريقا (مراكش) تشكيل جلسه داد و يكي از مهمترين موضوعاتي كه مورد بحث و بررسي قرار گرفت پذيرش قوانين مبارزه با دوپينگ آژانس بينالمللي مبارزه با دوپينگ (وادا) از سوي فيفا بود. اما اجلاس روز دوشنبه شاهد اختلاف فاحش فيفا و وادا بود.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، پنجاه و پنجمين كنگره فيفا در حالي روز گذشته در مراكش برگزار شد كه وادا در نشست خود در مونترال، فدراسيون بينالمللي فوتبال را با تهديدات جدي مواجه كرده بود. وادا آخرين فرصت فيفا را اجلاس پنجاه و پنجم اعلام كرده بود.
اما با اين حال روز گذشته همانطور كه پيش بيني ميشد هيات رييسه فيفا با قوانين محروميت وادا مخالفت كرد. فيفا اعلام كرده كه پيشروترين فدراسيون جهاني در زمينه مبارزه با دوپينگ است و ميخواهد حاكميت خود را در تمامي بخشهاي حوزهي فوتبال داشته باشد.
اختلاف اصلي فيفا و وادا از سال گذشته شروع شد. در ابتداي امر سپ بلاتر به عنوان مرد اول فيفا اعلام كرد كه ما به قانون وادا احترام ميگذاريم، اما از سويي ديگر آژانس جهاني مبارزه با دوپينگ اعلام كرد كه فيفا به طور كامل قوانين وادا را پذيرفته است. اين نخستين اختلاف بين وادا و فيفا بود.
وادا در قوانين خود ميگويد كه ورزشكاران پس از مثبت بودن آزمايش كنترل دوپينگشان در مرتبه اول دو سال محروم خواهند شد كه فيفا با اين موضوع مخالف است.
فيفا در اين مورد روز گذشته به قوانين جاري سوييس اشاره كرد. با توجه به اين كه هر دوي سازمان هاي وادا و فيفا در سوييس به سر ميبرند و قوانين سوييسي را امضا كردهاند، بايد بر طبق قوانين بينالمللي اين كشور عمل كنند. استناد فيفا نيز به محروميت يك شناگر ايتاليايي بود. «جورجيا اسكويتزاتو» شناگر ايتاليايي كه توسط وادا دو سال محروم شده بود در شكايتي به شوراي حكميت ورزش (cas) در سوييس، مدت محروميت او كم شد و اين نخستين خدشه به قانون دو ساله وادا در سطح بينآلمللي بود.
مهمترين استدلال فيفا در مورد قوانين وادا اين است كه بايد نحوه ارتكاب دوپينگ و ساير موارد حاشيهاي را مورد نظر قرار داد و پس از آن حكم صادر شود. اما وادا بدون چون و چرا پيرو محروميت دو ساله است.
از طرفي ديگر وادا در عدول از قوانين خود با مشكلاتي مواجه است. هم اكنون 35 فدراسيون بينالمللي و برخي از سازمانها و دولتها قوانين وادا را پذيرفتهاند و در صورت كوتاه آمدن وادا مقابل فيفا، جوابگوي ساير نهادهاي عضو نخواهد بود. وادا اعلام كرده كه فدراسيون بينالمللي تنيس نيز ميخواهد مانند فيفا بر اساس قوانين داخلي خود عمل كند و اين مساله باعث چندگانگي در نمونهگيريهاي جهان ميشود.
وادا و سه اولتيماتوم بسيار مهم؛
وادا كه بر قوانين خود مصر است اولتيماتوم بسيار جدي به فيفا داده است. آژانس جهاني مبارزه با دوپينگ اعلام كرده در صورت اين كه فيفا در اجلاس پنجاه و پنجم خود قانون وادا را به طور كامل نپذيرد، فوتبال از المپيك حذف ميشود. مساله ديگر اين كه از دولتها ميخواهد كمكهاي خود را به فيفا قطع كنند و حتي از برگزاري جام جهاني 2006 آلمان جلوگيري ميكند.
حذف فوتبال از المپيك؛
فوتبال و دووميداني پربينندهترين و پرفروشترين رشتههاي ورزشي بازيهاي المپيك هستند و در صورت حذف هر كدام از آنها از المپيك به طور حتم ضرر مالي بسيار زيادي به ستاد برگزاري المپيك وارد ميشود و حذف فوتبال يك فاجعه براي المپيك است. اما از طرفي ديگر حذف فوتبال از المپيك به اين رشته ورزشي نيز لطمات جبران ناپذيري وارد خواهد كرد.
قطع كمكهاي دولتي به فيفا؛
دومين تهديد وادا جديتر از تهديد اول خود است. به صورت ميانگين سالانه 20 ميليون پوند فيفا از منبع كمكهاي دولتي جذب ميكند و با توجه به اينكه دولتها با وادا قرارداد امضا كرده و از اعضاي اصلي وادا هستند، اين ابزار براي وادا وجود دارد كه از دولتها بخواهد كه كمكهاي خود را به فيفا قطع كنند. اين مساله ضربه بسيار بزرگي براي فيفا است.
جلوگيري از برگزاري جام جهاني 2006 آلمان؛
advertisement@gooya.com |
|
سومين تهديد وادا بسيار جدي است؛ جلوگيري از برگزاري جام جهاني فوتبال در سال 2006. وادا اين ادعا را كرده و اين كه ابزارهاي وادا چيست و با استفاده از چه راهكاري ميخواهد به اين موضوع برسد هنوز معلوم نيست. اما موضوع به قدري جدي بوده كه وزير كشور آلمان نسبت به آن واكنش نشان داده و گفته است: «وادا و فيفا بايد با خونسردي بيشتري به يك تفاهم راضي كنندهاي برسند. اما اين كه بخواهيم از برگزاري جام جهاني فوتبال جلوگيري كنيم درست نيست.»
اتو شيلي گفت: «ما نميتوانيم از جام جهاني آلمان صرف نظر كنيم و وادا بايد از قوانين محكم خود عدول كند.»
اما در اين ميان سپ بلاتر در زمينه مبارزه با دوپينگ گفت: «ما در زمينه مبارزه با دوپينگ پيشرو هستيم، اما نميتوانيم از آنهايي كه ادعاي رهبري مبارزه با دوپينگ را دارند جلوتر حركت كنيم. فيفا در سال گذشته 22 هزار نمونهگيري دوپينگ انجام داده كه اين 4 برابر نمونهگيريهاي وادا است و اين نشان ميدهد ما با چه اهميتي به مبارزه با دوپينگ ميپردازيم.»
رييس فيفا ادامه داد: «ما نميخواهيم عليه وادا حركت كنيم و در راستاي اين آژانس قرار داريم. ما ميتوانيم با كسب توافق و همكاري بيشتر 250 پزشكي كه در اين زمينه فعاليت ميكنند را براي كمك در اختيار وادا قرار دهيم.»
به هر ترتيب اجلاس مراكش امروز به پايان ميرسد و با وضع موجود نميتوان در انتظار يك توافق بود. احتمال اين كه اختلاف فيفا و وادا به شوراي حكميت ورزش (cas) كشيده شود بسيار زياد است.