لندن، خبرگزاري جمهوري اسلامي ۸۴/۰۴/۱۷
خارجي. ورزشي. المپيك .
اعلام پيروزي لندن در رقابت سخت و طولاني بر سر ميزباني بازيهاي المپيك ۲۰۱۲تنها آغازي بر يك راه طولاني هفت ساله براي برنامهريزي و اجراي اين مهمترين رويداد ورزشي جهان است.
اكنون بايد ديد كه از يك سو مردم و دولت انگليس چگونه ميخواهند اين امر مهم بينالمللي را به انجام برسانند و از سوي ديگر اين رويداد چه تبعات مثبت و منفي آني و دراز مدتي براي دولت و مردم اين كشور خواهد داشت.
برخي از كارشناسان اجتماعي و اقتصادي انگليس معتقدند كه برگزاري بازيهاي المپيك ۲۰۱۲نه تنها از نظر ورزشي و بينالمللي ميتواند حادثهاي مهم و به ياد ماندني باشد، بلكه قادر است برخلاف تجريبات تلخي همچون آتش سوزي فراگير و بزرگ لندن در قرن هفدهم و بمبارانهاي مخرب اين شهر در خلال جنگ جهاني دوم به يك نقطه عطف تاريخي مثبت در تغيير بافت ظاهري و ساختار بنيادي اين كلان شهر تبديل شود.
به محض آنكه در نشست كميته بينالمللي المپيك در سنگاپور حرف "ل" بر لبان "ژاك روگ " رييس اين كميته نقش بست و لندن توانست با شكست پاريس ميزبان المپيك ۲۰۱۲شود، تاثيرات مختلف آني اقتصادي اين ماجرا نمايان شد، اگر چه انفجارهاي صبح پنجشنبه در لندن كام انگليسيها را تلخ كرد.
بلافاصله پس از اين انتخاب نرخ متوسط سهام در بازار بورس و اوراق بهادار در لندن به طرز قابل ملاحظهاي بالا رفت و معاملات سهام شركتهاي تجاري و صنعتي و موسسههاي سرمايهگذاري انگليسي رونق بيشتري گرفت.
به محض اعلام ميزباني لندن، متوسط بهاي سهام در بازار بورس لندن با حدود ۴۰واحد افزايش به عدد ۵۲۳۰رسيد كه اين بيشترين ميزان در طول سه سال گذشته پر نوسان بازار بورس بود.
برعكس اين ماجرا وضع سهام در بازار بورس پاريس بود كه با شكست اين شهر در برابر لندن با سقوط قابل ملاحظهاي رو به رو شدند.
در اين ميان وضع سهام شركتهاي بزرگ تاسيساتي، راهسازي ، انرژي، ايمني، تبليغاتي و اطلاعرساني انگليسي و حتي خارجي از بقيه بهتر بود چرا كه اين موسسهها با پيروزي لندن اميدوار شدند كه در هفت سال آينده با امضاي قراردادهاي هنگفت به سرعت رشد كنند.
علاوه بر اين موسسات، شركتهاي خانهسازي انبوه نيز از انتخاب لندن خوشحال شدند. شرق لندن به عنوان بخش فقير و نسبتا توسعه نيافته اين كلان شهر اكنون فرصتي گران بها به دست آورده كه در پرتو ميزباني المپيك ۲۰۱۲در هفت سال آينده و ساخت مجتمع و اردوگاه اصلي المپيك در منطقه "لوئر لي ولي" در اين قسمت از پايتخت انگليس گسترش يابد.
براساس ارزيابي كارشناسان اشتغال در انگليس گفته ميشود كه در هفت سال آينده تا زمان برگزاري المپيك ۲۰۱۲لندن، مقدمات و تبعات آن به طور مستقيم بين ۳۰تا ۱۵۰هزار فرصت شغلي جديد در اين كشور ايجاد خواهد كرد.
از سوي ديگر چنين تخمين زده ميشود كه برگزاري بازيهاي المپيك ۲۰۱۲در شهر لندن حدود يك ميليون و ۶۰۰هزار گردشگر بيشتر از معمول و ۴ميليارد پوند درآمد اضافي از اين طريق نصيب انگليس خواهد كرد.
در ميان هلهلههاي شادي و سرور عمومي مردم، رسانه ها، مسئولان و صاحبان صنايع انگليس البته كساني نيز هستند كه شكايتها و ناراحتيهايشان از پيروزي لندن در اين رقابت در غريو اين شاديها گم و محو شده است.
اين عده صاحبان و كاركنان صدها موسسه و كارخانه خصوصي هستند كه به اجبار بايد در ازاي مبالغي كه از نظر آنان ناعادلانه است محل كسب خود را در منطقه استراتفورد واقع در شرق لندن تغيير داده تا در آنجا دهكده عظيم المپيك ۲۰۱۲برپا شود.
بر اساس برآوردهاي كارشناسان انگليسي، كل بودجه المپيك ۲۰۱۲لندن بين چهارتا پنج ميليارد پوند تخمين زده ميشود. البته تجربيات پيشين ديگر كشورهاي برگزاركننده المپيك در نيم قرن اخير نشان ميدهد كه اين پيش بيني به مرور حتي تا حدود سه برابر افزايش مييابد.
اين البته سواي افزايش تدريجي نرخ تورم و كاهش تدريجي ارزش نقدينگي در هفت سال آينده است كه خود عاملي براي بالاتر رفتن ارقام پيش بيني شده است.
ساخت تاسيسات جديد و بازسازي و آمادهسازي تاسيسات موجود المپيك لندن نزديك به ۳۷۵/۲ميليارد پوند (دو ميليارد و ۳۷۵ميليون پوند) هزينه دارد. اين مبلغ از سه طريق قرار است تامين شود: ۵/۱ميليارد (يك و نيم ميليارد) پوند از طريق سود حاصل از بليتهاي بخت آزمايي (لاتاري) ۶۲۵ميليون پوند از طريق افزايش ۲۰پوندي ماليات شهرداري منازل مسكوني بزرگ، ۲۵۰ميليون پوند از طريق كمك مستقيم مالي آژانس توسعه شهر لندن.
هزينه عمليات اجرايي و برگزاري المپيك ۲۰۱۲لندن نيز يك و نيم ميليارد پوند برآورد شده است. اين مبلغ از چهار طريق زير به دست ميآيد:
هزارو ۸۰۰ميليون پوند از طريق كمك مستقيم كميته بينالمللي المپيك كه شامل سهم انگليس از حمايتكنندگان مالي ، تبليغات و حق پخش تلويزيوني رقابتهاي المپيك است .
۲هزارو ۴۵۰ميليون پوند از طريق حاميان مالي داخلي و كمك مستقيم شركتهاي همكار در ساخت وسايل و تاسيسات مورد استفاده در المپيك.
۳هزار و ۳۰۰ميليون پوند از طريق فروش ۹ميليون و ۶۰۰هزار قطعه بليت مسابقات مختلف.
۴۶۰ميليون پوند از طريق اعطاي امتيازهاي مختلف آرم مسابقات و يادبودها و ديگر حقوق مربوط به آن.
در اين ميان سوال اين است كه در پس پرده ارقام ظاهرا قابل قبول رسمي و چشم نواز دولتي، رقم واقعي هزينههايي كه برگزاري المپيك تابستاني ۲۰۱۲لندن بر دوش مردم عادي انگليس خواهد گذاشت چقدر است؟
يكي از تبعات اجتنابناپذير برگزاري بازيهاي المپيك در لندن، افزايش بهاي خريد و اجاره مسكن به خصوص در بخش شرقي پايتخت انگليس در سالهاي آينده است.
اين در حالي است كه تا همين جا هم لندن داراي گرانترين نرخ مسكن در كل جهان است.
انجمن سلطنتي ارزيابان رسمي مسكن با انتشار گزارشي اعلام كرد كه افزايش نرخ خريد و اجاره مسكن از هماكنون در شرق لندن آغاز شده است.
علت زودرس بودن اين امر پيشدستي دهها هزار تن از كاركنان بالفعل و بالقوه موسساتي است كه ميخواهند در هفت سال آينده سهمي در ساخت و ساز تاسيسات المپيك لندن و يا برگزاري آن داشته باشند.
علاوه بر آن، با توجه به دورنماي شكوفايي اجتماعي و اقتصادي لندن دست كم در يك دهه آينده به نظر ميرسد كه سرمايهگذاري خرد و كلان در بخش مسكن اين كلان شهر و كل انگليس تجارتي پرسود و خالي از ضرر خواهد بود.
اين امر البته متكي به چهار دوره اخير برگزاري المپيك در شهرهاي مختلف جهان است. در پنج سال منتهي به المپيك ۱۹۹۲بارسلون بهاي متوسط مسكن در اين شهر ۱۳۱درصد و دركل اسپانيا ۸۳درصد افزايش يافت.
advertisement@gooya.com |
|
در پنج سال منتهي به المپيك ۱۹۹۶آتلانتا قيمت مسكن در اين شهر ۱۹درصد و در كل آمريكا ۱۳درصد افزايش يافت. در پنجسال منتهي بهالمپيك ۲۰۰۰سيدني بهاي مسكن در اين شهر ۵۰درصد و در كل استراليا ۳۹درصد افزايش يافت. در پنج سال منتهي به المپيك ۲۰۰۴آتن، قيمت مسكن در اين شهر ۶۳درصد و در كل يونان ۵۵درصد افزايش يافت.
براساس اين آمار، در چهار دوره اخير برگزاري بازيهاي المپيك تابستاني بين سالهاي ۱۹۹۲تا ۲۰۰۴در طول پنج سال منتهي به بازيهاي المپيك بهاي مسكن در شهر ميزبان ۶۶درصد و در كل آن كشور ۴۷درصد افزايش داشته است.
دريك دورنماي كلي، برنامه هفتساله تا برگزاري بازيهاي المپيك ۲۰۱۲لندن از اين قرار پيش بيني شده است: تا پايان ماه جاري (جولاي ۲۰۰۵)نامزدهاي نهايي طرح دهكده اصلي المپيك در شرق لندن معرفي خواهند شد.
از سوي ديگر در همين مدت برندگان مناقصه ساخت تاسيسات انرژي و قدرت اين مجتمع ورزشي اعلام خواهد شد.
تا پايان سپتامبر سال جاري نيز سازمانهاي برنده مسابقه طراحي تاسيسات المپيك لندن برگزيده و اعلام خواهند شد.
از اكتبر سال جاري كار اجرايي ساخت نيروگاهها و بخشهاي انرژي اين مجتمع آغاز ميشود.
در سال ۲۰۰۶به ترتيب ساخت ورزشگاه جديد ويمبلي در شمال غرب لندن به پايان ميرسد، پس از آن عمليات بازسازي و گسترش مجتمع تنيس ويمبلدون در جنوب غرب اين شهر آغاز ميشود و نهايتا برنده كنترات ساخت پارك و دهكده اصلي المپيك اعلام خواهد شد.
درسال ۲۰۰۷نخست طراحي و نقشهبرداري زمينهاي خريداري شده براي ساخت دهكده و پارك اصلي المپيك لندن به پايان ميرسد، سپس پروژه اتصال خط قطار مسافري بين كانال مانش و شرق لندن به اتمام ميرسد، بخش اجرايي ساخت دهكده المپيك كلنگ خواهد خورد و بازسازي و گسترش مجتمع ويمبلدون به پايان خواهد رسيد.
در سال ۲۰۰۸كه هنگام برگزاري المپيك پكن است، پايانه پنجم فرودگاه هيثرو در غرب لندن تكميل و مجتمعهاي فرعي برگزاري المپيك از قبيل مركز اكوآتيكز، ولو پارك، بروكسبرن و بي.ام.اكس تكميل خواهند شد.
سال ، ۲۰۰۹پركارترين سال در راه ساخت بخشهاي اساسي دهكده المپيك لندن در منطقه شرقي لوئرلي ولي است.
سال ۲۰۱۰سال به انجام رسيدن پروژه سنگين و پرهزينه گسترش قطار زيرزميني لندن از جنوب به شرق و شمال لندن از منطقه كوريدون به كريستال پالاس و دالستون و هايبوري است كه عملا بيشتر نقاط كور و فراموش شده متروي لندن را پوشش خواهد داد.
تا پايان سال ۲۰۱۱احداث ورزشگاه اصلي المپيك، دهكده مركزي المپيك، ورزشگاه هاكي، زمينهاي تمريني و مسابقهاي جنبي دهكده المپيك به همراه نصب همه تجهيزات فني، تكنولوژيك و ايمني به پايان خواهد رسيد.
از ابتداي طرح نام لندن براي برگزاري المپيك ۲۰۱۲مشكلات اساسي در اين راه مطرح بود. مهمترين معضل در اين راه كه با حوادث روز پنجشنبه لندن آشكارتر شد، خطرات تروريستي و فعاليت گروههاي خشونت طلب داخلي و خارجي است.
حوادث تروريستي سالهاي اخير در شهرهاي نيويورك، مادريد و لندن كه از قضا همگي نامزد برگزاري المپيك ۲۰۱۲بودند از يك سو و تجربيات عمليات مسلحانه در خلال المپيك ۱۹۷۴در مونيخ و ۱۹۹۶آتلانتا بر اهميت مسئوليت لندن در اين راه ميافزايد.
مشكل ديگر لندن درروند طولاني ساخت و ساز تاسيسات المپيك لندن شركتهاي سازنده و كاركنان آن هستند. انگليس از اين جهت به طور جدي نيازمند نيروي كار ساده و ماهر خارجي است. به اين مشكل بايد اعتصابهاي هر از چندگاهي اتحاديه كارگري را افزود كه ميتوانند به سادگي زمانبندي دقيق ساخت اين تاسيسات را بر هم بزنند.
مشكل جدي ديگر لندن مساله حمل و نقل در اين شهر است كه از ابتدا از سوي منتقدان داخلي و بازرسان خارجي به عنوان مهمترين نقطه ضعف و پاشنه آشيل لندن در جهت كارآمدي براي برگزاري المپيك مطرح شده بود.
از سوي ديگر با توجه به فراواني مواد مخدر و نيروزا در بازارهاي انگليس، شهر لندن و مسئولان المپيك ۲۰۱۲بايد به شدت نگران تكرار تجربه تلخ رسواييهاي مربوط به دوپينگ ورزشكاران در رشتههاي مختلف در المپيك ۱۹۸۸سئول باشند.
البته جلوگيري از اين مساله نيازمند همياري سازمان "وادا" نهاد رسمي ضد دوپينگ جهان ا مقامات انگليسي است.
براساس تقويم اعلام نشده، بازيهاي المپيك تابستاني لندن از ۲۷ژوييه تا ۱۲اوت ۵)۲۰۱۲تا ۲۱مرداد ۱۳۹۱)برگزار خواهد شد. از ۲۹اوت تا ۹سپتامبر همان سال نيز رقابتهاي پارالمپيك (المپيك معلولان) برگزار ميشود.