یکشنبه 29 خرداد 1390   صفحه اول | درباره ما | گویا


گفت‌وگو نباشد، یا خشونت جای آن می‌آید یا فریبکاری، مصطفی ملکیان

مصطفی ملکیان
ما فقط با گفت‌وگو می‌توانیم از خشونت و فریبکاری رهایی پیدا کنیم. در جامعه هر مساله‌ای از سه راه رفع می‌شود، یکی گفت‌وگوست، یکی خشونت و دیگر فریبکاری. اگر در جامعه گفت‌وگو تعطیل شود دو رقیبی که جای آن را می‌گیرند، خشونت و فریبکاری هستند ... [ادامه مطلب]


بخوانید!
پرخواننده ترین ها

مشایی پنهانی به عربستان رفته است؟ اعتماد

آیا اسفندیار رحیم مشایی اخیرا به عربستان سفری داشته است ؟ این سوالی است كه اگرچه اسماعیل كوثری نایب رییس كمیسیون سیاست خارجی ، آن را تایید می كند اما قرار است مجلسی ها با احضار وزیر امور خارجه، از علی اكبر صالحی درباره این سفر سوال كنند و بدانند: «اسفندیار رحیم مشایی به عربستان رفته یا نه و اگر رفته درباره چه موضوعاتی با چه مقاماتی مذاكره كرده كه مسوولان وزارت امور خارجه از آن اطلاع موثقی در دست ندارند؟»

salehi-mashaee.jpg

هفته گذشته درست در روزهایی كه خبر سفر صالحی به عربستان تكذیب شد به گوش برخی از نماینده‌های مجلس رسید كه مشایی 2 هفته پیش سفری به عربستان داشته و در آن جا ملاقات‌هایی با افرادی صورتی گرفته كه وزارت امور خارجه می‌گوید از آن بی خبر بوده است.

به همین دلیل هم امروز علی اكبر صالحی وزیر امور خارجه را صدا كرده اند تا بیاید و توضیح بدهد كه چرا باید یكی از مقامات كشور چنین سفر حساسی داشته باشد و او بی‌خبر باشد؟

امنیت ملی‌های مجلس در گفت‌وگو با «اعتماد» می‌گویند از دو چیز تعجب كردند؛ نخست نفس سفر یك مقام بلندمرتبه ایرانی در شرایط كنونی به عربستان و دوم بی‌اطلاع بودن شورای عالی امنیت ملی و وزیر امور خارجه.



تبليغات خبرنامه گويا

advertisement@gooya.com 


در همین راستا اسماعیل كوثری نایب رییس كمیسیون امنیت ملی این سفر را تایید می‌كند و می‌گوید اصلا رفتن هر مقام مسوولی به عربستان در شرایط كنونی ایراد دارد و به همین دلیل باید صالحی جواب پس دهد. حشمت‌الله فلاحت‌پیشه هم می‌گوید هنوز خبر سفر مشایی را وزیر امور خارجه تایید نكرده است اما برای آنها سوال هست كه اگر این سفر انجام شده چرا باید بدون هماهنگی با شورای عالی امنیت ملی این كار صورت گرفته باشد.

صالحی همین هفته پیش مجبور شد به مجلس برود درباره خبری مبنی بر سفر قریب الوقوع خودش به عریستان توضیح بدهد كه البته آن را تكذیب كرد و گفت حتی در ماه‌های اخیر هم پایش را به این كشور نگذاشته است.

اینك صالحی باید به مجلس برود و تكلیف چند چیز را مشخص كند. اول از همه اینكه مشایی به عربستان رفته یا نه؛ اگر رفته با چه كسانی دیدار داشته؛ اصلا وزیر امور خارجه و شورای عالی امنیت ملی از این دیدار با خبر بودند یا نه؛ اگر بودند كه كار برای صالحی سخت‌تر می‌شود چون باید بگوید چرا عربستان؟ اگر هم مطلع نبوده كه باز باید بگوید چرا در خیابان ملل بر صندلی نشسته كه از تصمیم‌های گرفته شده در ساختمان پاستور بی خبر است.

به اين موضوع هم بايد توجه كرد كه رياست‌جمهوري و دفتر وي تاكنون در برابر اين موضوع سكوت كرده‌اند و حتي ممكن است به طور كلي چنين خبري مبني بر سفر مشايي به عربستان تكذيب شود.

اما به هر حال سوال از صالحي درباره سفرهاي مشايي تاريخش به سال گذشته برمي‌گردد و صالحي پيش از اين، يك بار ديگر هم آمده بود و در اين باره توضيح داده بود. گرچه وي در آن زمان از اختيارات ويژه «مشاور رييس‌جمهور» بودن نام برده بود و گفته بود با اين تبصره مشايي راهي سفرهاي خارجي مي‌شود. سايت الف نيز همزمان خبري را منتشر كرده و تاييد كرده كه احمد توكلي و الياس نادران جزو 4 نماينده‌يي هستند كه درباره سفرهاي مشايي از وزير امور خارجه سوال دارند. البته برخي از نماينده‌ها هم معتقدند كه نبايد تقصير را به گردن صالحي انداخت چرا كه احمدي‌نژاد به مشايي اختيارات ويژه داده و به همين دليل وزير امور خارجه بي‌تقصير است كه مشايي حتي درباره سفرهايش با وي هماهنگ نمي‌كند.

اما طبق آنچه در سايت الف آمده، توكلي و نادري در سوال‌شان گفته‌اند؛ «براساس گزارش‌هاي موثق، آقاي مشايي ده‌ها سفر خارجي و ملاقات با مقامات خارجي عمدتا در خارج از كشور داشته است. تعداد اين سفرها و ملاقات‌ها و موضوع هر يك چه بود؟ آيا ملاقات با خارجيان با حضور نماينده رسمي وزارت خارجه صورت گرفته است؟ اگر جواب براي همه موارد مثبت نيست، وزارتخانه چگونه از سير امور مربوط در جهت مصالح و سياست‌هاي تاييد شده مطمئن مي‌شده است؟»خيلي‌ها هم با اين جور حساس‌شدن‌ها روي مشايي مخالفند و مي‌گويند اين حق احمدي‌نژاد است كه مشاور ويژه داشته باشد و هر وقت خواست آنها را براي مذاكره و برنامه‌هاي خاص به سفرهاي خارجي بفرستد، گروه سوم هم مي‌گويند به دليل شرايط منطقه‌يي و ماجراي بحرين به هر نوع سفري به عربستان حساس شده‌اند و حتي اگر وزير امور خارجه هم خبر رفتنش به اين كشور شنيده شود، به خود اين حق را مي‌دهند كه او را براي چنين سفري بازخواست كنند. حالا درست در شرايطي كه وزير امور خارجه خودش به مجلس مي‌آيد و توضيح مي‌دهد به اين حساسيت‌ها واقف هست و چنين سفري نكرده، نمي‌توانند از كنار شنيده‌هايي مبني بر سفر مشايي به اين كشور چشم‌پوشي كنند. توكلي شخصا پيش از اين وقتي شايعات سفر صالحي به عربستان داغ شده بود به وزارت امور خارجه و رييس‌جمهور هشدار داده بود كه هر نوع سفر مقامات ايراني به عربستان تزلزل پيش آمده در حاكميت آل‌سعود را كاهش مي‌دهد و اين موضع‌گيري غيرشفاف رييس‌جمهور است كه سبب شده وزارت خارجه در قبال تحولات منطقه دچار سردرگمي شود.

حال آنكه عربستان سعودي به‌دليل اينكه نياز به دليل‌تراشي و ايجاد وجهه مثبت در قبال اقدامات خود دارد، با مقامات سياسي كشورهاي اسلامي مذاكره كرده است و حتي آنها را عليه كشور هم بسيج مي‌كند. گرچه صالحي بسيار دير هنگام به کميسيون امنيت ملي آمد و به قول فلاحت‌پيشه سفرش به عربستان را تكذيب كرد اما توكلي گفته بود كه سفر وزير خارجه به عربستان نشان‌دهنده سياست خارجي ضعيف كشورمان در قبال تحولات منطقه است و بنده ضعف سياست خارجي را متوجه رييس‌جمهور مي‌دانم؛ چراكه موضع‌گيري غيرشفاف رييس‌جمهور باعث ‌شده وزارت خارجه در قبال تحولات منطقه دچار سردرگمي شود.


ارسال به بالاترین | ارسال به فیس بوک | نسخه قابل چاپ | بازگشت به بالای صفحه | بازگشت به صفحه اول 



















Copyright: gooya.com 2016